Lør 13/9: Sølvguttene tar oss med inn i Prøysens verden

skrift_prøysenSølvguttene tar oss med inn i Prøysens verden

LØRDAG 13. SEPTEMBER KL. 12 OG 14

I 2014 er det 100 år siden Alf Prøysens fødsel og det vil vi gjerne markere gjennom å fremføre sanger fra Jørn Simen Øverli, Henning Sommerro og Sølvguttenes nye CD «Gull i munn». På konserten vil publikum få høre både kjente og ukjente viser og nye melodier i fantasifulle arrangementer. Sølvguttenes forhold til Alf Prøysen strekker seg langt tilbake i tid, koret fremførte ofte visene hans på Barnetimen for de minste på NRK, i tillegg til å spille inn en plate med Prøysen-viser på 1950-tallet.

Sølvguttene, Fredrik Otterstad, sang, kontrabass, direksjon, Jørn Simen Øverli, sang, gitar, Henning Sommerro, piano, trekkspill. Alle tre har laget nye korarrangementer av Prøysens viser og Fredrik og Jørn Simen har også laget tre nye melodier til Prøysens tekster.

Via denne linken kan du høre et opptak med Sølvguttene og Jørn Simen Øverli som synger Prøysen på NRKs Sommeråpent lørdag 26. juli:
http://tv.nrk.no/serie/sommeraapent/MUHU36001514/26-07-2014

zak_og_js_press
Sølvguttene

Sølvguttene har for mange blitt en viktig del av norsk juletradisjon og har nettopp gjennomført nok en travel julesesong med rundt 50 konserter. Sølvguttene ble stiftet av Torstein Grythe i 1940. Koret er en institusjon i norsk sang og musikkliv. Sølvguttene begynte sin virksomhet sommeren 1940 i dirigent Torstein Grythes hjem. I 1951 overtok også Torstein Grythe som dirigent for Norsk Rikskringkastings (NRKs) Guttekor som startet opp i 1947. Torstein Grythe fortsatte som dirgent for begge kor inntil en naturlig sammensmelting av korene fant sted i 60-årene til NRKs guttekor.

Rundt 1 700 gutter har siden starten av koret i 1940 vært innom koret, og flere er blitt profesjonelle sangere og musikere. Unge og eldre herrestemmer i koret er tidligere Sølvgutter. ”Sølvguttene” uttrykker kontinuitet, læring og samarbeid på tvers av generasjonene. I dag består Sølvguttenes virksomhet av følgende aktiviteter: Sangskolen, Konsertkoret, Herregruppen, Ungdomsgruppen «VoiceOver», Solistgruppen, Enkeltsolister, Sommerleir, Årsfest, Skidag og diverse turneer bl.a. til Tyskland, Polen, Italia, Sør Afrika og Tyrkia. Hvert år reiser koret også på Norgesturne i adventstiden. www.sølvguttene.no. Foto over: Ole Rotvold

Fredrik-6
Fredrik Otterstad, sang, kontrabass, direksjon

Fredrik Otterstad har deltatt på et 20-talls konserter i Barnas Konserthusserie, han er virkelig en musiker som kan brukes til alt! Han synger, dirigerer, spiller gitar, kontrabass, piano mm. I Barnas Konserthusserie han har både hatt rollene som medlem av Beatles, ABBA, Barberen i Sevilla og nå sist som Michael Jackson! I serien har han også hatt rollen som Papageno i Tryllefløyten og forrige sesong fikk vi oppleve ham som Johann Sebastian Bach! Det er en rolle han vet litt om, han vikarierte høsten 2013 som dirigent for Thommanerkoret i Leipzig, som var det koret Bach startet for 250 år siden! Nå i høstferien turnerer Sølvguttene i Tyskland og da vil de også synge i Thomaskirken.

Denne sesongen vil publikum få møte Fredrik som dirigent, bassist og sanger på Prøysenkonserten, som romansesanger på Beethovenkonserten i oktober og som Elvis i mars! Fredrik er utdannet ved Universitetet i Oslo og Norges Musikkhøgskole. Han er tidligere Sølvgutt og har siden 2004 vært dirigent for Sølvguttene, og fra 2008 er han ansatt i full stilling som dirigent og musikalsk leder for koret. Stillingen omfatter også daglig ledelse av Stiftelsen Sølvguttene.

jorn_simen_overli_portrait
Jørn Simen Øverli, sang og gitar

Som 12-åring var Jørn Simen Øverli maskot i Visens Venner. Klubben som grunnla norsk visetradisjon. Her møtte han Alf Prøysens verker og viser til fulle og de har vært med ham hele livet. På begynnelsen av 1990-tallet lagde han en rekke epokegjørende radioprogrammer sammen med Magne Lindholm om Prøysens kunst. Han var mannen bak referanseverket «Original Prøysen» – en boks med 5 CD-er hvor Prøysen synger sine egne viser i NRK-opptak. Senere har han også reist rundt med ukjente og upubliserte Prøysenviser som ikke passet inn i bildet av «kose» og «liksom-glade» Prøysenbildet som stort sett rådet i hans samtid. Via samples fra NRKs arkiver fører han artige, morsomme og overraskende «samtaler» med Prøysen fra scenen.

Sommeren 2013 satte Øverli i gang en mediadebatt som varte over en måned om om nye generasjoners artister og musikeres muligheter til å behandle Prøysen viser på moderne måter for å gjøre Prøysens verker tilgjengelig i moderne tonespråk. I 1995 tok Øverli initiativet til å starte Josefine Visescene som i dag er Norges ledende forum for viser. Der er han program- og bookingansvarlig, økonomi- og søknadsansvarlig og styrer den kunstneriske profilen. www.jornsimen.no. Foto over: Ole Rotvold

093947-HenningSom__4661680a
Henning Sommerro, sang, piano og trekkspill

Henning Sommerro er komponist, musiker, sanger og professor. Han er kanskje aller best kjent som komponisten til den populære visen «Vårsøg». Sommerro er utdannet organist fra Trøndelag Musikkonservatorium og har studert orgel og komposisjon i Basel. Han har vært musikalsk leder ved Teatret Vårt i Molde og ved Trøndelag Teater, samt programsekretær og musikkkonsulent for NRK P2 og fra 1990 er han tilknyttet Trøndelag Musikkkonservatorium, nå Institutt for musikk, NTNU, der han er professor. Han ble i 2013 utnevnt av kongen til kommandør av St. Olavs orden.

Sommerros karriere som utøvende musiker startet i ungdommen med bandet The Tramps, som senere skiftet navn og stil til Mad Movies, som i 1977 platedebuterte som visegruppa Vårsøg. Senere har Sommerro opptrådt alene, med ulike ensembler og som akkompagnør: Erik Bye, Sigmund Groven, Nidarosdomes Guttekor, Halvdan Sivertsen, Bjørn Alterhaug, Brynjar Hoff, Dalakopa, Arve Tellefsen, John Pål Inderberg, Palle Mikkelborg, Åge Aleksandersen, Arne Domnerus, Aly Bain, Choeur Grégorien de Paris og Trondheimsolistene. Han har skrevet musikk til over 140 scene og filmproduksjoner samt har tonesatt dikt av Hans Hyldbakk og salmer av Edvard Hoem.

Etterpåstoff

Bilder fra konserten 13. september 2014:

Prøysenbilde4

Sølvguttene tar i mot applaus etter sangen «Huttetuttetei».

Prøysenbilde1

På konserten fikk vi også høre opptak med Prøysen selv, som både pratet og sang. En av sangene var «I Peisvarmeland» der Sølvguttene sang sammen med et opptak med Prøysen selv.

Prøysenbilde 3

Sangtekstene ble iscenesatt med både skuespill og bilder. Her synges det om «N’Johannes» som var like heldig som fetter Anton.

Prøysenbilde 2

På bildet over ser vi Sølvguttene slåss på scenen(!) for å illustrere teksten til sangen «Næsning på Hamarmarten».

1 kommentar til “Lør 13/9: Sølvguttene tar oss med inn i Prøysens verden

  1. Tilbaketråkk: Sølvguttene tar oss med inn i Prøysens verden – Barnas Konserthusserie | Sølvguttene

Det er stengt for kommentarer.