Den Store Konserten!

skrift_store_flatt_1Den Store Konserten!

LØRDAG 11. JANUAR 2014 KL. 14 (merk tiden!)
Denne dagen inviterer vi til Den STORE Konserten! Vi skal være i STORE Sal i Oslo Konserthus og der skal vi bl.a. få høre musikk av den STORE komponisten Johann Sebastian Bach på det STORE Konserthusorgelet. Dette STORE orgelet har 90 stemmer og 7000 piper! På konserten deltar også over hundre barn og unge, 50 Sølvgutter, 30 strykere og 30 blokkfløytister! Gjennom mange kjente verk får vi oppleve spennvidden i Bachs musikk, fra stillferdige og vakre melodier til store og mektige klanger!

Musikerne

Hovland cover bilde av Gunnar
Gunnar Petersen-Øverleir, orgel

Gunnar Petersen-Øverleir er ansvarlig for Barnas Konserthusserie siden år 2000 sammen med Eline Hjelle og har deltatt på orgel på flere av seriens konserter i Store Sal. Han har diplomeksamen fra Norges Musikkhøgskole og har oppnådd Premiere Prix ved musikkonservatoriet i Rouen, Frankrike. Han har gitt konserter i mange europeiske land, spesielt i Frankrike, med bl.a. orgelkonserter i Madeleinekirken og i Notre Dame i Paris. Han har særlig fordypet seg i fransk orgelmusikk, og har nyere musikk med Olivier Messiaen, Knut Nystedt og Egil Hovland som spesiale. Han er siden 1996 organist i Røa kirke, der han har arrangert en rekke konserter med både kor og solister. Han er initiativtager og ansvarlig for festivalen Røa Musikkfestuker, som i høst ble arrangert for 9. gang. Ved siden av sitt arbeide som organist er han orgelkonsulent, orgellærer ved Høgskolen i Staffeldtsgate og underviser i matematikk og musikk ved Foss videregående skole. Han mottok Vestre Aker bydels kulturpris høsten 2013. www.gunnar.no

Sølvguttene
Sølvguttene

Sølvguttene har for mange blitt en viktig del av norsk juletradisjon og har nettopp gjennomført nok en travel julesesong med rundt 50 konserter. Sølvguttene ble stiftet av Torstein Grythe i 1940. Koret er en institusjon i norsk sang og musikkliv. Sølvguttene begynte sin virksomhet sommeren 1940 i dirigent Torstein Grythes hjem. I 1951 overtok også Torstein Grythe som dirigent for Norsk Rikskringkastings (NRKs) Guttekor som startet opp i 1947. Torstein Grythe fortsatte som dirgent for begge kor inntil en naturlig sammensmelting av korene fant sted i 60-årene til NRKs guttekor. Rundt 1 700 gutter har siden starten av koret i 1940 vært innom koret, og flere er blitt profesjonelle sangere og musikere. Unge og eldre herrestemmer i koret er tidligere Sølvgutter. ”Sølvguttene” uttrykker kontinuitet, læring og samarbeid på tvers av generasjonene. I dag består Sølvguttenes virksomhet av følgende aktiviteter: Sangskolen, Konsertkoret, herregruppen, Ungdomsgruppen «VoiceOver», Solistgruppen, Enkeltsolister, Sommerleir. Årsfest, Skidag og diverse turneer bl.a. til Tyskland, Polen, Italia, Sør Afrika og Tyrkia. Hvert år reiser koret også på Norgesturne i adventstiden. www.sølvguttene.no

Fredrik Otterstad
Fredrik Otterstad, dirigent og solist

Fredrik Otterstad har deltatt på et 20-talls konserter i Barnas Konserthusserie, han er virkelig en musiker som kan brukes til alt! Han synger, dirigerer, spiller gitar, kontrabass, piano mm. I Barnas Konserthusserie han har både hatt rollene som medlem av Beatles, ABBA og han har vært Barberen i Sevilla. November 2013 hadde han rollen som Papageno i Tryllefløyten og vi får på Den STORE Konserten oppleve ham som Johann Sebastian Bach! Det er en rolle han vet litt om, han har høsten 2013 vikariert som dirigent for Thommanerkoret i Leipzig, som var det koret Bach startet for 250 år siden! Og I mars kan vi få oppleve ham som Michael Jackson!
Han er fra 2008 ansatt i full stilling som dirigent og musikalsk leder for Sølvguttene. Stillingen omfatter også daglig ledelse av Stiftelsen Sølvguttene. Fredrik er tidligere Sølvgutt og har siden 2004 vært dirigent for Sølvguttene. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo og ved Norges Musikkhøgskole.

unnamed
Musica Sinfonietta – Asker ungdomsorkester

Musica Sinfonietta, Asker barne- og ungdomsorkester, fyller 50 år i 2014 og er det eneste orkestertilbudet for barn og unge i Asker. Orkesteret har også medlemmer fra flere av kommunene i området rundt Asker. I løpet av de siste årene har orkesteret holdt flere store konserter med blant andre Sølvguttene, Eldbjørg Hemsing og Arve Tellefsen. Orkesteret har også vært på flere utenlands-turnéer og spilt med orkester og kor i Europa og i USA. Barneorkesteret har for tiden 19 medlemmer i alderen 7-11 år, mens Ungdomsorkesteret består av 30 medlemmer i alderen 11-19 år. Musica Sinfonietta har sine prøver på Asker kulturskole og deltar ved flere av kulturskolens arrangementer. Orkesteret består av strykere, blåsere og slagverk, og er et foreldredrevet orkester med støtte fra Asker kommune. Orkesteret vil feire sine 50 år med flere konserter, innspilling av film og CD, samt en turné til Bulgaria i løpet av jubileumsåret. askerstrykerne.blogspot.no

Vladimir
Vladimir Stoyanov, leder for Musica Sinfonietta

Orkesterets dirigent er Vladimir Stoyanov, som har bred erfaring. Han underviser på Asker kulturskole i tillegg til andre engasjementer. Han er opprinnelig fra Bulgaria hvor han studerte ved Musikkonservatoriet i Sofia. I tillegg har han studert ved Barratt Dues musikkinstitutt i Oslo og har hovedfag på solofiolin og kammermusikk fra Norges Musikkhøyskole. Stoyanov har vært solist med orkestre rundt om i Norge og de fleste land i Europa og i USA. Stoyanov har fått gode kritikker i forbindelse med opptak i NRK samt på spansk, fransk, tysk, bulgarsk og gresk TV. Han har også deltatt i en rekke radioprogrammer, samt spillefilmer.

Blokkfløytistene Uranienborg
Ungdomsblokkfløytistene Uranienborg og Ungdomsblokkfløytistene St. Sunniva

Svein Egil Skotte startet Blokkfløytistene sammen med Johan Nicolai Mohn i 1989. I starten drev de orkesteret sammen, men etter hvert ble det delt i to: Blokkfløytistene Uranienborg og Blokkfløytistene St.Sunniva.
Blokkfløytistene Uranienborg ledes av Svein Egil Skotte, Fra 1982-85 gjennomførte han diplomstudier ved Kongelig Konservatorium i Haag med hovedlærere Michael Barker og Ricardo Kanji. Blokkfløytistene Uranienborg omfatter gruppeundervisning, individuell opplæring og samspill på forskjellige nivåer. Undervisningen skal gi en allsidig musikkopplæring hvor utvikling av gehør, kreativitet og musikkglede står i fokus. Elevene blir også en del av et aktivt sosialt miljø; med turer, konserter og seminarer. Orkesteret har jevnlig spennende prosjekter i samarbeid med andre musikere. www.blokkfløyte.no

Blokkfløytistene St. Sunniva ledes av Johan Nicolai Mohn. Han er ansatt i Oslo Musikk- og Kulturskole, har hovedansvaret for undervisningen og leder samspillene. Han er utdannet ved Norges Musikkhøyskole og Det Kongelige Konservatorium i Den Haag. Våren 2003 mottok han Oslo Kommunes Kulturstipend for arbeidet med Blokkfløytistene St. Sunniva. Orkesteret har samarbeidet med bla Steinar Ofsdal, Tone Hulbækmo, Dan Laurin, INTI m. fl. I 1997 ga de ut CD-platen Música Entre Culturas: Et konsertopptak med latinamerikans folkemusikk. Storefløyt og Kammerfløyt har «turnert» i Frankrike, Irland, Nederland, England, Tsjekkia, USA og Italia. www.blokkfloeytistene-stsunniva.com

Musikken

FORESTILLINGEN LØRDAG 11. JANUAR

Velkommen til Den STORE Konserten! Vi skal være i STORE sal i Oslo Konserthus og der skal vi få høre musikk av den STORE komponisten Johann Sebastian Bach på det STORE konserthus-orgelet som har 5 tangentrekker, pedaler, 90 stemmer og 7000 piper!

På konserten deltar også over hundre barn og unge: 60 Sølvgutter, 30 strykere og 30 blokkfløytister!

I denne forestillingen får publikum møte Johann Sebastian Bach (spilt av Fredrik Otterstad) i ulike situasjoner. I første scene får vi møte Bach ved orgelet der han bl.a. spiller sin kjente Toccata i d-moll. I andre scene får vi se Bach gå en lang tur på 445 km (!) for å høre på en annen kjent komponist på denne tiden, nemlig Buxtehude. Og vi får høre den musikken han hørte hos Buxtehude (spilt av Gunnar Petersen-Øverleir) + treffe noen musikanter han møtte på veien (Blokkfløytistene). I tredje scene får vi oppleve Bach som øver med guttekoret i Thomaskirken som ikke alltid er like veloppdragne i denne forestillingen (!) (Sølvguttene) og orkester (Musica Sinfonietta – Asker ungdomsorkester). I fjerde scene går han hjem til alle sine barn (fra solistgruppen i Sølvguttene) for å spille med dem og «slappe» av. Tilslutt får vi være med på en konsert med Thommanerkoret, orgel, orkester og blokkfløytister.

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750)

Johann Sebastian Bach levde i den epoken vi kaller barokken (ca. 1600 – 1750) og var en stor komponist som etter barokken gikk i glemmeboken, men som etter komponisten Mendelssohn tok opp Matteuspasjonen i 1829 har vært en av de aller meste spilte komponistene i musikkhistorien.

J. S. Bach ble født i Eisenach i Tyskland i en stor musikerfamilie. Opplært av far og storebror. Spilte orgel, cembalo, klavikord og fiolin + sang i guttekor. For å lære komposisjon studerte og kopierte han andres verker og lærte på den måten de ulike stilretningene. Skrev ingen operaer, men stilen er tilstede i hans kantater og pasjoner. Bach fikk 20 barn med to koner (den første konen døde).

Hans tre perioder
Weimar (1708-1717, i 10 år)
Her var han ansatt som hofforganist og konsertmester i fyrstens kammerorkester. Et godt orgel i kirken inspirerte til rik utfoldelse i former som preludium, toccata og passacaglia. Skrev også kantater.

Anhalt-Köthen (1717-1723, i 7 år)
Her var han kapellmester for fyrstens kammerorkester. Fyrsten som var kalvinist godtok ikke musikk i gudstjenesten, men var en stor musikkelsker og hadde gode musikere i sin tjeneste. De fleste verkene for orkester, cembalo og klavikord er skrevet i denne perioden, bl.a. Brandenburgerkonsertene.

Leipzig (1723-1750, i 27 år)
Her var han i hele 27 år kantor i Thomaskirken og Nicolaikirken. Underviste i musikk og latin ved Thomasskolen (kostskole for 50 gutter som gikk i prestelære). De hadde plikttjeneste i kirkene og sang bl.a. korpartier i kantatene.

Vokalverker
Bach er kalt ”den femte evangelist”, den lutherske koral står i sentrum for hans vokalverker. Nesten alle vokalverkene er kirkemusikk. Selv skjelnet han ikke så nøye mellom verdslig og kirkemusikk, men skrev ”Soli Deo Gloria” (Gud alene har æren) over all type musikk han komponerte. Bach legger vet på musikkens affekt/grunnstemning og enkelte affektfylte ord i teksten. Han anvendte også figurlæren og tallsymbolikk
Hver søndag i 5 år leverte Bach en ny kantate (Cantare = å synge). Tilpasset dagens tekst. Av disse 300, er 200 bevart. Disse ble oppført før prekenen i gudstjenesten, utgangspunktet var en bibeltekst og en koral med samme temainnhold. Ofte en firstemt koral tilslutt der menigheten kunne synge med på melodien. Bach brukte blåsere ettersom hvilken karakter han ønsket og gjorde ruk av de instrumenter som til enhver tid var for hånden.

Instrumentalverker
Bachs verker for orgel og andre tasteinstrumenter: En rekke komposisjoner til bruk i gudstjenesten og med utgangspunkt i koralmelodier, bl.a. koralforspill (brukt før salmene) og preludier og fuger. Triosonater for orgel. Passacaglia i cmoll. Orgelbüchlein (koralforspill). Das Wohltemperierte Klavier: i barokken fikk man en ny måte å stemme på som gjorde at man kunne spille rent i alle tonearter. For å utnytte dette skrev Bach 24 preludier og fuger i alle dur/molltonearter i den kromatiske skalaen. 6 franske suiter + 6 engelske suiter. Klavierubung: bl.a. italisnek konsert, Ouverture, Goldbergvariasjonene

Bachs kammermusikk og orkestermusikk
6 Brandenburgerkonserter, diverse suiter (bl.a for cello), diverse konserter (bl.a. for cembalo + for fiolin), diverse sonater (bl.a. for fløyte), Ein Musikalisches Opfer: samling komposisjoner inspirert av improvisasjoner over et tema av Fredrik den store, Die Kunst der Fuge: polyfonisk mesterverk: av ett tema har han komponert femten fuger og fire kanoner, bl.a. over tonene B-A-C-H). Han døde mens han skrev dette verket som derfor slutter midt i en sats og mangler påskrevet besetning.

Lyttetips

Etterpåstoff

Aftenposten_BACH_1

Aftenposten_BACH_2

Aftenposten_BACH_3

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

1 kommentar til “Den Store Konserten!

  1. Tilbaketråkk: Sølvguttene synger i Oslo Konserthus på Barnas Konserthusserie | Sølvguttene

Det er stengt for kommentarer.