Dyrenes Karneval

skrift_karneval_flattKle deg ut og kom på Dyrenes Karneval!

LØRDAG 12. OKTOBER KL. 12 OG 14
På denne konsertdagen inviteres barna (og de voksne som vil!) til å kle seg ut som dyr. Dette gjør vi fordi den franske komponisten Camille Saint-Saëns skrev musikkstykket «Dyrenes karneval» til et ordentlig karneval i 1886. Nå, 127 år etter stykket ble skrevet, lager vi feststemning med musikk og dyrekarneval i Lille Sal.

Musikerne

Haldor
Haldor Mæland, klaver
Haldor er førsteamanuensis i akkompagnement ved Norges MUsikkhøgskole og pianolærer på musikklinjen ved Ski videregående skole. Han har vært med i Barnas Konserthusserie siden høsten 2002 og har deltatt på hele 26 konserter i serien!

ingunn_t
Ingunn Tennøe klaver
Ingunn deltok for første gang i serien høsten 2012 og viste oss da sitt store talent for formidling! Hun er for tiden student ved Norges Musikkhøgskole.

Randi
Randi Slåttsveen Glaser, fløyte
Randi har vært med i serien 6 ganger tidligere, første gang i 2006. Hun er ansatt som fløytist ved Forsvarets Stabsmusikkorps i Oslo og er aktiv som kammermusiker og solist.

510x388-sonia-silaff
Sonia Sielaff, klarinett
Sonia er amerikansk og er alternerende soloklarinettist i Den Norske Opera siden 2010. Hun har tidligere spilt i BBC Symphony Orchestra, Oslo Philharmonic Orchestra, Bergen Filharmoniske Orkester og Odense Symfoniorkester.

ingeborg fimreite_bmp
Ingeborg Fimreite, fiolin
Ingeborg har vært ansatt i Oslo-Filharmonien siden 1998. Hun er en aktiv solist og kammermusiker i inn-og utland, samt spiller barokkfiolin.

VJ-140x100
Vegard Johnsen, fiolin
Vegard har vært ansatt i Oslo-Filharmonien siden 1988. Han utgjør Kreisler Duo sammen med pianist Helge Myhren, er prosjektmusiker i Det Norske Kammerorkester og spiller i Oslo Session Strings. Han har medvirket i mer enn 100 innspillinger med norske artister.

506
Bendik Foss, bratsj
Bendik ble ansatt i Oslo-Filharmonien i 2002 og arbeidet i Krisngkastingsorkesteret fra 2004. Fra 2011 er han fulltids freelancemusiker og spiller bl.a. i Cikada Ensemble og Kvartett. Han spiller også med Det Norske Kammerorkester, Trondheimsolistene og Oslo Camerata.

Hans Josef
Hans Josef Groh, cello
Hans Josef er tysk og har spilt på 9 konserter i serien vår og var med i vår aller første sesong, høsten 2000. Han er ansatt i Oslo-Filharmonien siden 1992. >han spiller også i Oslo Sinfonietta og er med lem av Det Norske Kammerorkester.

65-Kenneth-Ryland-stor-140x100
Kenneth Ryland, bass
Kenneth deltok i vår aller første sesong høsten 2000, og har deltatt i serien 5 ganger. Han er solobassist i Oslo-Filharmonien.

0014937604_3122160a
Christian Berg, slagverk
Christian er ansatt i Oslo-Filharmonien siden 1989 og er en aktiv kammermusiker med deltagelse i mange ensembler og på mange fastivaler. Han har også vært orkestersolist ved flere anledninger.

Musikken

carnival-of-animals-sm

”Dyrenes karneval” er et av den franske komponisten Camille Saint-Saëns (1835-1921) best kjente verk, og ble fullført 1886. Det er et kammermusikkverk for to klaverer, to fioliner, bratsj, cello, kontrabass, fløyte, klarinett og slagverk.

Verket består av 14 satser som beskriver forskjellige dyr. Det er mange spennende dyr i Saint-Saëns sin dyrehage, selv dinosaur-fossilene danser med. Komponisten oppfattet selv Dyrenes Karneval som en spøk, og det var opprinnelig meningen at det ikke skulle utgis.

bernard-dewagtere_20100522062159

Den vakre svanens sats er den best kjente. Løven har fått en kongelig marsj i starten. Strykerne forteller om de klukkende og lett forvirrede hønsene. Elefanten forsøker å danse vals og midt oppe i alt dukker pianistene opp i mellom alle dyrene! Pianistene karakteriseres med ”irriterende” skalaspill oppover og nedover, en typisk klaverøvelse verken solister eller musikkskoleelever kommer utenom. Saint-Saëns var for øvrig også selv pianist.

UPC800759404124

Dyrenes Karneval er spekket med referanser til annen musikk. I skilpaddesatsen gjør han for eksempel narr av sin kollega Offenbachs cancan fra samtidens populære operette Orfeus i underverdenen, – ved å gjengi melodien i en særdeles sløv skilpaddeversjon. I Fossilsatsen siterer han barnerepertoaret: både ABC-sangen og Pierrot Sa Til Månen underveis. Man kan også høre en av hans egne knokkelraslende melodier fra hans Danse Macabre.

carnival_elephant

Camille Saint-Saëns ble født i Paris. Han var et vidunderbarn, og det ble slått fast at han hadde absolutt gehør da han var to år. Han kunne lese og skrive fra han var tre år gammel. På denne tiden begynte han også å ta pianotimer og komponere. Fem år gammel gjorde han sin første pianorecital og hans første komposisjon er et lite pianostykke datert fra da han var fire år. Han kunne allerede latin i en alder av syv år. I en alder av 10 spilte han verker av Bach, Beethoven og Bach i offentlige recitaler. Da han var 16, skrev han sin første symfoni.

Camille+SaintSans

Han fikk utdannelse i komposisjon ved musikkonservatoriet i Paris, og hadde som levebrød å være organist, først i ulike kirker i Paris-området, men fra 1857 var han fast organist i Madeleinekirken i Paris. Samme år som han skrev ”Dyrenes karneval”, 1886, skrev han også et av sine andre kjente verk, sin tredje symfoni der han bruker orgel sammen med orkesteret.

DYRENES KARNEVAL

1. Innledning og løvenes marsj
2. Høns og haner
3. Villesler
4. Skilpadder
5. Elefanten
6. Kenguruer
7. Akvarium
8. Dyr med lange ører
9. Gjøken i skogen
10. Fugler
11. Pianister
12. Fossiler
13. Svanen
14. Finale

Lyttetips

INNLEDNING OG LØVENES MARSJ


HØNS OG HANER

VILLESLER


SKILPADDERELEFANTENKENGURUER

AKVARIUM

DYR MED LANGE ØRER


GJØKEN I SKOGENFUGLERPIANISTERFOSSILERSVANENFINALE

Etterpåstoff

bilde-27 fisk

bilde-26 Esel

bilde-25 bjørn