Smile

skrift_chaplin_flatt_1Smile – musikken blir til underveis – stumfilm, Chaplin

LØRDAG 21. SEPTEMBER KL. 12 OG 14
På denne konserten får du scener fra tre Chaplin-filmer:

  • The Kid (1921)
  • Modern times (1936)
  • Limelight (1952)

Vi har tre musikere som skal lage musikken til filmen underveis på klaver, fiolin og slagverk, – det vil si improvisasjon! Akkurat hva du får høre, avhenger av både det som skjer i filmen og publikums respons. Musikerne vil også følge opp filmene i en egen avdeling med Chaplin-musikk, improvisasjon og morsomme påfunn!

Musikere

PRESSEBILDE TL (høy oppløsning

Trond Lindheim, klaver

Trond er en svært allsidig kar! Han har jobbet som stumfilmpianist for Cinemateket, Arthouse og Norsk Filmklubbforbund i perioden 1991-1998. Han har vært repetitør for nasjonalballetten, klaversolist med Operaorkesteret og akkompagnatør ved Statens Teaterhøgskole. Han har også vært repetitør og akkompagnatør for Oslo Filharmoniske Kor, samt keyboardist i Oslo Filharmoniske Orkester. Han har deltatt på en rekke skolekonserter for Rikskonsertene og har vært bandleder for TV-showet «I kveld med Thomas Giertsen». Siden 1990-tallet har han vært svært aktiv i forestillingsteater og showteater, både som bandleder og komponist. Han har også arbeidet som musikklærer i ulike sammenhenger og er utdannet som komponist fra Norges Musikkhøgskole. Han har komponert bestillingsverk for Ny Musikk, Oslo Sinfonietta, Rikskonsertene, Oslo Filharmoniske Kor, Ensemble ´96, NRK, Iliosfestivalen m.fl.

22260049
Ragnar Heyerdahl, fiolin

Ragnar er den musikeren som har deltatt på flest av våre konserter, hele 32 konserter i Barnas Konserthusserie!! Siden 1989 har han vært å finne i 2. fiolingruppen i Oslo Filharmoniske Orkester. Han spiller også i ensemblet Sturm und Drang, som han dannet i 1993. Sturm und Drang spiller sigøynermusikk, klezmer(jødisk), tango, Django og folkemusikk fra Øst-Europa. De har gitt ut 5 CD´er og reiser på turneer og opptrer på festivaler. Ragnar virker også som komponist og skriver i en fri stil, der han forener folkemusikk, klassisk, improvisasjon nog moderne elementer. Ragnar har vært solist med flere orkestre i inn- og utland. Han har sin utdannelse fra Brüssel, Berlin og Budapest og debuterte i Universitetets Aula i 1980. De som har sett Ragnar i aksjon på våre konserter glemmer ikke hans spill, skuespill og humor!

475115_423873437644882_687123921_o
Martin Ulvin, slagverk

Martin har vært med i Barnas Konserthusserie ved en tidligere anledning, på forestillingen «Den lille prinsen» i september 2008. Han er en dyktig slagverker med masse kreativitet og energi som smitter over på både medspillere og publikum! For tiden er han student på Norges Musikkhøgskole, turnerer i inn- og utland, samt spiller med sangeren Amina Sewali og leder bandet Mothman. Han har tidligere også jobbet med musikere som bl.a. Bugge Wesseltoft, Hilmar Jensson og Steve Reich.

Musikken

På vår septemberkonsert som vi har kalt ”Smile”, vil dere i tillegg til improvisert musikk bl.a. også få høre to berømte musikkstykker skrevet av Charlie Chaplin, ”Limelight” og ”Smile”.

1655463655_1358870126

Charlie Chaplin (1889-1977) var jo kjent som komiker, skuespiller og regissør. Men han var også koreograf, komponist og tekstforfatter!

Dere vil også få høre ragtimemusikk. Ragtimemusikken var spesielt populær på starten av 1900-tallet, altså akkurat da stumfilmen hadde sin glansperiode (ca. 1890-1920).

Lyttetips

Etterpåstoff

Glimt fra Smile!-konserten lørdag 21. september 2013!

chaplin1
Martin Ulvin, slagverk, Ragnar Heyerdahl (som Chaplin) og maskoten Piu

Chaplin2
Martin Ulvin i aksjon med blant annet malingspann og hestesko

Chaplin4
Trond Lindheim, klaver, Martin Ulvin, slagverk og Ragnar Heyerdahl, fiolin illustrerer stemning og handling i filmen «Modern Times»

KLAR MED MUSIKKHØST FOR BARNA

Uten navn

Foto: Cathrine Brynildsen

GRÜNERLØKKA/RØA: Eline Hjelle og Gunnar Petersen-Øverleir er klare med en konsertserie for de minste.

Da musikerekteparet fra Røa ikke fant noe konserttilbud til små barn, laget de det selv. Lørdag åpner de 14. sesong av Barnas Konserthusserie.

– Barn bør få klassisk musikk som del av sitt utgangspunkt i livet.

Påstanden kommer mykt, men bestemt. Eline Hjelle og ektemannen Gunnar Pettersen Øverleir vet begge hvor viktig musikk er for barns utfoldelse og fantasi.

Men da de selv fikk barn fant de ikke noe tilbud som lot barna ta del i den klassiske musikkarven.

Gjør det selv

– Barn klarer ikke å lytte til lange strekk om gangen. De vil delta selv, og det ville vi at de skulle få lov til, sier Hjelle.

Dermed troppet ekteparet opp på kontoret tilKonserthusets direktør Knut Vigar Hansen, og ga klar beskjed.

– Hei, vi heter Gunnar og Eline, og vil lage et konsertprogram som barn kan ha glede av, sa vi.

Måtte doble

Det var søt musikk i ørene på Konserthusets direktør Knut Vigar Hansen.

– Vi hadde en serie for voksne, men dette var nytt. Eline er en ildsjel som er vanskelig å stoppe, så derfra gikk det slag i slag, forteller han gledesstrålende.

Suksessen lot da heller ikke vente på seg.

– Vi begynte med én lørdagskonsert i Lille sal, men pågangen var så stor at vi snart måtte sette opp to hver gang, forteller han.

Fast mønster

Konsertene har fulgt det samme mønsteret bestandig:

– Vi ønsker velkommen og forbereder publikum på det de skal være med på. Så kommer musikerne, fra Filharmonien – og iblant fra Foss. Sammen har de et program der barna deltar med det de har øvet på. Så synger vi en sang – den samme sangen hver gang – og så har vi en konkurranse til slutt, forteller Hjelle.

Aktiviteten kretser rundt sentrale musikkstykker eller komponister. Det gir stor variasjon.

– Det blir alltid en overraskelsesfest, smiler Øverleir.